Hmyz ako zdroj živín

Entomofágia čiže konzumácia hmyzu. V súčasnej dobe je táto téma stále viac diskutovaná. Existuje mnoho dôvodov, prečo jesť hmyz. Ich zoznam si môžete prečítať v našom článku 20 dôvodov prečo jesť cvrčky. Poďme sa teraz zamerať na to, aké benefity telo hmyzu obsahuje.

 

Sens-protein-blend-cokolada-cvrcci-mouka-bez-laktozy-min

 

Prírodný zdroj živín

Hmyz je významným zdrojom živín. Tieto bezstavovcové živočíchy obsahujú najmä obrovské množstvo kvalitných proteínov. Kvalita proteínov závisí od typu obsiahnutých aminokyselín. Obsah proteínov v jedlom hmyze v sušine sa pohybuje medzi 40 – 80 %. Pri rôznych druhoch hmyzu je aj rôzny obsah bielkovín, ale spravidla hmyz víťazí v porovnaní s mäsom z hospodárskych zvierat aj v porovnaní s rybami. Viac bielkovín obsahuje dospelý hmyz ako jeho vývojové štádiá (larvy, kukly, nymfy).

Proteíny sú tvorené aminokyselinami, ktoré sú pre telo nevyhnutné. Fungujú ako základné stavebné látky organizmu. Niektoré aminokyseliny sú esenciálne, čo znamená, že telo si ich nedokáže samo vytvoriť. A práve také obsahuje aj hmyz, vysoké je zastúpenie fenylalanínu, lyzínu, tryptofánu či treonínu.

Ďalšie pre telo esenciálne látky sú mastné kyseliny. Dôležité sú pre správnu funkciu pohybového aparátu, kardiovaskulárnej sústavy, ďalej pre funkciu mozgu, rast a vývoj a pre množstvo ďalších súčastí ľudského tela. Je známe, že mastné kyseliny omega 3 a omega 6 sú obsiahnuté v rybách. Rovnako tak ich obsahuje telo hmyzu!

Z mastných kyselín sa skladajú jednotlivé tuky. Tie sú pre telo úplne nevyhnutné, pretože sú hlavným zdrojom energie. Jedlý hmyz obsahuje v sušine 10 – 60 % tukov. Môžeme ich označiť ako „zdravé“ tuky práve preto, že obsahujú veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín.

Telo týchto bezstavovcov obsahuje minerálne látky. Jednak sú to makroprvky Ca, P, Mg, Na a potom aj mikroprvky Zn, Cu, Mn, Fe a ďalšie. Významný je najmä obsah železa. WHO označila nedostatok železa za najčastejšiu a široko rozšírenú poruchu na svete. Hovädzie mäso má obsah železa 6 mg na 100 g sušiny, to napríklad húsenica kríková obsahuje 31 – 77 mg na 100 g sušiny. Jedlý hmyz obsahuje niekedy viac ale minimálne rovnaké množstvo železa ako hovädzie mäso. Globálnym problémom ľudského zdravia je tiež častý nedostatok zinku. Hmyz je považovaný za jeho dobrý zdroj. Napríklad larvy nosatca palmového obsahujú viac ako dvojnásobok zinku ako hovädzie mäso.

 

Kriket_grafika pod produkt.1jpg-min

 

Vitamínová bomba!

Nezabudnime, že tieto bezstavovce sú tiež zdrojom vitamínov. Vitamíny majú v organizme mnoho funkcií, od podpory imunity cez stimuláciu metabolických procesov až po správnu funkciu a tvorbu červených krviniek a nervového systému. V tele hmyzu nájdeme vitamíny B1, B2 a B12, ktorý sa nachádza iba v potravinách živočíšneho pôvodu. Ďalej tu nechýbajú vitamíny A, C, D, E a K. 

Nie každý vie, že potraviny živočíšneho pôvodu ako sú vajcia, ryby, mliečne výrobky alebo mäso, neobsahujú žiadnu vlákninu. Pre správnu funkciu čriev je nevyhnutná. Hmyz jej obsahuje veľké množstvo! Vláknina hmyzu – chitín – tvorí jeho vonkajšiu kostru. Preto je na vlákninu taký bohatý.

Hmyzie telo obsahuje živiny, ktoré sú nevyhnutné pre ľudské telo. A obsahujú ich naozaj veľké množstvo!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz