Ÿnsect - Najväčšia hmyzia farma na svete

Spoločnosť Ÿnsect, založená v roku 2011 v Paríži, si nedávno vyslúžila miesto na popredných stránkach svetových finančných magazínov a novín. Doteraz najvyššia investícia vo výške 425 miliónov dolárov (približne 9,5 miliardy korún), prisľúbená tejto spoločnosti na rozvoj a vývoj, potvrdila nebývalý záujem o hmyzie potraviny a využitie hmyzieho proteínu v krmivárskom priemysle. [1]

Čo stojí za úspechom tejto francúzskej firmy? A čo pre trh s hmyzím proteínom táto správa znamená? Poďme sa v krátkosti pozrieť na stručnú históriu tejto spoločnosti a jej víziu udržateľnejšej budúcnosti.

 

Grig-jedly-hmyz-edible-insect-min

 

Vízia udržateľnejšej budúcnosti

Francúzska spoločnosť Ÿnsect bola založená vedcami a ekologickými aktivistami s víziou premeny hmyzu na prvotriedny, vysoko hodnotný zdroj živín pre domáce zvieratá, ryby, rastliny a ľudí. Pôvodní zakladatelia Antoine Hubert, Jean-Gabriel Levon, Fabrice Berro a Alexis Angot sa už pred vznikom spoločnosti viac ako 10 rokov pohybovali v oblastiach výskumu environmentálnych rizík, biomasy a nakladania s biomateriálmi. So svojím nápadom využiť larvy múčnych červov, oslovili v roku 2012 inkubátor Agoranov, s ktorého pomocou sa im už počas jedného roka podarilo, v spolupráci s renomovanými výskumnými centrami, spustiť výrobu v laboratórnom meradle.

Vo februári 2014 spoločnosť získala 1,8 milióna eur od spoločností Emertec Gestion a Demeter Partners a ešte v tom istom roku vyhrala ocenenie za globálnu inováciu a cenu Cleantech vo Francúzsku. Už o dva roky neskôr bol Ÿnsect vďaka intenzívnemu vývoju schopný prísť na trh s prvými krmivami pre domáce a hospodárske zvieratá. Otvorila tiež svoju prvú väčšiu farmu Ÿnsite vo francúzskom Dole a dokončila nové kolo financovania s fondom BpiFrance (Ecotechnologies) a spoločnosťou Quadia (Future Positive Capital Fund).

 

 

Hmyzí gigant na obzore

Počas nasledujúcich šiestich rokov spoločnosť dosiahla vstup do indexu Next40 vytvoreného francúzskou vládou a ako vôbec prvá spoločnosť na svete získala od agentúry ANSES povolenie na uvedenie prírodného hnojiva na báze hmyzu (Ynfrass) na trh. V roku 2021 spoločnosť oznámila rozhodnutie diverzifikovať svoju činnosť použitím múčnych červov aj v potravinách. Pozornosť si získala okrem iného aj výstupom herca a zároveň jedného z hlavných investorov spoločnosti, Roberta Downeyho Jr. v relácii Stephena Colberta v Late Show US. 

Svoj nevídaný rast spoločnosť ukázala okrem iného aj akvizíciou technologickej spoločnosti Protifarm, vďaka ktorej získala prístup k 37 patentom viazaným k automatizovaným technológiám chovu hmyzu a novej farme v Holandsku. Spoločnosť v súčasnosti exportuje svoje výrobky na desiatku európskych trhov a je v úzkom kontakte so zákonodarcami na úrovni EÚ. Vďaka svojmu silnému postaveniu tak napomáha rýchlosti vykonávaných legislatívnych zmien spojených s jedlým hmyzom a pomáha tak posúvať svet smerom k udržateľnejšej budúcnosti.

 

[1] http://www.ynsect.com/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz