Prečo jedlý hmyz?

Hmyz sa v modernom svete začína využívať na ľudskú konzumáciu stále viac a bolo len otázkou času, kedy sa tento trend dostane aj k nám. Hoci je jedlo z hmyzu pre väčšinu Európanov ešte stále celkom tabu, nie je na to vôbec dôvod. V jedení hmyzu je totiž skrytý celý rad benefitov, a to ako výživových, tak aj ekologických či chuťových:

1) VÝŽIVNÁ ALTERNATÍVA PLNÁ BIELKOVÍN

Hmyz je plnohodnotným zdrojom bielkovín – obsahuje ich až 70 % – aj pestrej škály mikroživín. Pýši sa napríklad všetkými 10 esenciálnymi aminokyselinami, vitamínmi (napr. skupiny B), prebiotikami a množstvom ďalších látok kľúčových pre správne fungovanie nášho tela. Tým sa nemôže chváliť len taká nejaká potravina!

Infografika 1


2) EFEKTÍVNEJŠIA PRODUKCIA

Aby sme získali rovnaké množstvo bielkovín, potrebujeme pre hmyz iba zlomok vody a krmiva v porovnaní s kravami, ošípanými a ďalšími tradičnými hospodárskymi zvieratami. Navyše ich môžeme chovať prakticky v akomkoľvek prostredí.

Infografika 2

3) ŠETRÍ ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

Chov tradičných hospodárskych zvierat zvládne vyprodukovať viac emisií, než všetky autá na svete. Oproti tomu, je chov hmyzu oveľa ekologickejší a efektívnejší spôsob, ako získať kvalitné a výživné jedlo plné bielkovín. Obzvlášť v dnešnej dobe, keď sa každé environmentálne zlepšenie počíta…

Infografika 3


4) PRIESTOROVO NENÁROČNÝ CHOV

Je to celkom neuveriteľné, ale až 70 % všetkých poľnohospodárskych plôch sveta zaberá chov hospodárskych zvierat. To sa s hmyzom, vďaka jeho veľkosti i spôsobu chovu, stať nemôže. Hmyz je jednoducho mnohonásobne úspornejšou alternatívou. Využime zvyšný priestor nejako efektívnejšie!

Infografika 4

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz