Cvrččou múkou (tak trochu) na záchranu sveta

Hrozby o neudržateľnosti potravinárskeho priemyslu sa na nás valia zo všetkých strán. "Obmedzte konzumáciu mäsa!" hlása jedna strana. "A kde získame bielkoviny a všetky ďalšie živiny, ktoré mäso poskytuje?" pýta sa na to sarkasticky druhá strana. 

 

Vďaka bohu existuje na svete hneď niekoľko vizionárov a nadšencov, ktorí hľadajú kompromis medzi oboma tábormi. Teda spôsob, ako obmedziť produkciu živočíšnych produktov, ktorá planétu extrémne zaťažuje, ale zároveň vyriešiť dopyt po dostatku bielkovín – poprípade kvalitného, ​​udržateľného jedla. Inými slovami: snaží sa prispieť k zdravšej planéte i obyvateľstvu pomocou rozšírenia ponuky alternatívnych zdrojov potravy. Hrdo sa radíme medzi nich. 

 

Možno vás ako prvé, dostupné riešenie napadnú vegánske náhražky mäsa. My v GRIG vidíme jedlo z hmyzu ako najľahšie, najdostupnejšie riešenie - konkrétne hovoríme o potravine cvrččia múka. Veď o hmyze sa už nejaký čas hovorí ako o jedle budúcnosti

 

A vôbec sa nie je čomu diviť. Ako dokáže taký cvrččí prášok ľudské telo obohatiť? Zo všetkého najviac sa hmyz môže pýšiť kompletným aminokyselinovým spektrom, teda všetkými 10 esenciálnymi aminokyselinami – a teda aj nálepkou „plnohodnotný zdroj bielkovín“. V porovnaní s mnohými rastlinnými potravinami pre vegánov má v tomto rozhodne navrch. A čo viac - nájdete ich v ňom až 70%

Ďalej sa môžu chváliť ľahkou stráviteľnosťou, nenasýtenými mastnými kyselinami i pestrou škálou mikroživín. Nájdete v nich vitamíny (napr. skupiny B), zinok, železo či kyselinu listovú. O lepšie trávenie sa postarajú vďaka vláknine aj prirodzenej funkcii ako prebiotikum. To je len časť – a napriek tomu pekný riadok prirodzene sa vyskytujúcich zdraviu prospešných látok. Tým sa skutočne nemôže chváliť len tak nejaká potravina!


Je úplne pochopiteľné, že nie každému môže prísť po chuti jesť samotné cvrčky. Aj preto sa snažíme ľuďom tento výživný skvost prírody priblížiť tým, že vyvíjame potraviny z hmyzu – respektíve produkty, ktoré o cvrččiu múku obohatíme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz