Hmyz novým zdrojom proteinu

Či už beháte alebo chodíte do posilňovne, čím viac zvyšujete svoju fyzickú kondíciu, vaše telo vyžaduje čoraz viac a viac bielkovín. To ale nutne neznamená, že musíte konzumovať viac mäsa alebo mliečnych výrobkov. Mnoho športovcov sa rozhoduje pre alternatívne zdroje bielkovín (napríklad rastlinné bielkoviny) na doplnenie nutných živín pre správny chod ľudského tela. V posledných rokoch sa však na pultoch špecializovaných obchodov objavujú nové alternatívne proteíny, potraviny na báze hmyzu, ktorých trend sa stále viac a viac rozvíja v západných krajinách u tých, ktorí hľadajú alternatívy k živočíšnym proteínom šetrné k životnému prostrediu.

 

CVRČČÍ PROTEÍN VS. PROTEÍN Z MÄSA

Hmyz sa ukazuje ako oveľa efektívnejší zdroj bielkovín ako klasické zvieratá. Štúdia zverejnená v European Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že „hmyz obsahuje hodnoty medzi 9,96 a 68,5 gramov bielkovín na 100 gramov v porovnaní so 16,8-20,6 gramami u mäsa." Hustota bielkovín sa však veľmi líši v závislosti od toho, o aké druhy hmyzu ide. S viac ako 2100 druhov jedlého hmyzu sa predstavivosti medze nekladú, avšak ako najobľúbenejšie druhy sa ukazujú cvrčky, určité druhy mravcov a múčne červy, najmä kvôli ich energetickej hodnote a hustote bielkovín.

 

EKOLOGICKY UDRŽATEĽNÁ POTRAVINA

Jedlý hmyz je skvelou alternatívou pre tých, ktorí sa zaujímajú o znižovanie svojej ekologickej stopy. V priemere sú zdroje potrebné na chov hmyzu podstatne menšie ako u tradičných hospodárskych zvierat. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo „cvrčky potrebujú dvanásťkrát menej krmiva a dvetisíckrát menej vody ako dobytok na vyprodukovanie rovnakého množstva bielkovín." Tiež produkuje podstatne menej skleníkových plynov a ich chov vyžaduje menej pôdy.

 

AKO MÔŽEM HMYZÍ PROTEÍN VYSKÚŠAŤ?

Cvrččí prášok je jedným z najjednoduchších zdrojov bielkovín, ktoré je možné integrovať do vašej stravy, pretože ho možno použiť ako akýkoľvek iný proteínový prášok a je možné ho primiešať do Vášho každodenného proteínového shaku, dokonca aj do bábovky. Hmyzie potraviny však môžete vyskúšať napríklad aj vo forme chipsov, cookies, proteínových tyčiniek alebo doplnkov stravy voľne k dostatiu na špecializovaných internetových obchodoch.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz