Ziskovosť a budúcnosť trhu s jedlým hmyzom

Milióny ľudí na celom svete považujú jedlý hmyz za základný zdroj potravy. Hmyz má vysoký obsah bielkovín, ľahko sa chová, má nízku uhlíkovú stopu a mohol by prispieť k zmierneniu celosvetového hladu a zmeny klímy. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo schválila jedlý hmyz a podporila zaradenie hmyzu do stravy ľudí na celom svete. Jednou z hlavných výhod chovu jedlého hmyzu je, že na rovnaké množstvo bielkovín potrebuje podstatne menej zdrojov ako tradičné zdroje bielkovín. Podľa prieskumu, ktorý v roku 2020 uskutočnila spoločnosť Meticulous Research, sa celkový podiel jedlého hmyzu na trhu v roku 2019 odhadoval na 112,8 milióna USD (2,4 miliardy korún) a podľa spoločnosti Global Market Insights sa očakáva, že podiel jedlého hmyzu na trhu do roku 2027 dosiahne približne 1,5 miliardy USD (32 miliárd korún). Očakáva sa, že tento rast podporí zvýšené povedomie o výhodách jedlého hmyzu v porovnaní s tradičnými zdrojmi bielkovín, ako sú hovädzí dobytok, ošípané, ryby a hydina.

cervici2-min 

Aké sú výnosy jedlého hmyzu na svetovom trhu?

Trh s jedlým hmyzom je relatívne nové a rýchlo sa rozvíjajúce odvetvie. Existuje však niekoľko faktorov, ktoré naznačujú, že trh s jedlým hmyzom má silný rastový potenciál a je pre nás veľmi dôležitý.

 

1. Zdravotné a environmentálne dôvody

Informovanosť spotrebiteľov a ich záujem o zdravotné a environmentálne výhody konzumácie hmyzu rastie, čo zvyšuje dopyt po potravinách z jedlého hmyzu. Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o zdravý životný štýl a čoraz viac spotrebiteľov si uvedomuje nutričné výhody a udržateľnosť hmyzu. V dôsledku toho bude dopyt po hmyze naďalej rásť, čo môže v budúcnosti vytvoriť značný trh s potravinami z hmyzu.

 

2. Alternatívna náhrada stravy

V súčasnosti je veľmi populárny trend nahrádzania mäsa a vytvárania nových alternatívnych zdrojov bielkovín. Hmyz je atraktívnou alternatívou k tradičným zdrojom bielkovín, ako je hovädzie a hydinové mäso, pretože má nízky obsah tuku a cholesterolu, vysoký obsah bielkovín a iných živín a na jeho výrobu je potrebné výrazne menej zdrojov.

 

3. Zlepšenie technológie

Technológie a metódy chovu hmyzu sa rýchlo zlepšujú, čo uľahčuje a zefektívňuje veľkovýrobu produktov z hmyzu. To by mohlo viesť k zvýšeniu efektívnosti a zníženiu nákladov. Hoci je trh s jedlým hmyzom ešte len v plienkach, napriek tomu má silný potenciál rastu.

 

Aké sú vízie do budúcnosti?

Na základe rôznych analýz a štúdií bude do roku 2026 na trhu k dispozícii široká škála výrobkov na báze hmyzu, ako sú proteínové prášky, múky a oleje na báze hmyzu, občerstvenie, cukrovinky alebo dokonca pečivo. V budúcnosti budeme tiež svedkami zavádzania technológií potrebných na chov hmyzu vrátane automatizovaných a vertikálnych systémov chovu, čo povedie k väčšej dostupnosti výrobkov na báze hmyzu. To podporí rast trhu.

 cvrcci2-min

Ako bude vyzerať trh s jedlým hmyzom v nasledujúcich rokoch?

Trh s jedlým hmyzom je pravdepodobne najrýchlejšie rastúcim potravinárskym odvetvím. V roku 2018 bol odhadovaný na neuveriteľných 1,5 mil.
V Českej republike hodnota trhu s jedlým hmyzom rýchlo rastie, napriek tomu je veľmi ťažké ju odhadnúť kvôli neúplným údajom. Podľa správy Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe sa však v roku 2018 hodnota českého trhu s jedlým hmyzom odhadovala na približne 1,5 milióna Kč (približne 58 000 EUR). Pre rok 2022 bol odhad 50 miliónov Kč, takže trh za 4 roky narástol o 33 % a do roku 2025 by mal mať trh s jedlým hmyzom hodnotu 200 až 400 miliónov Kč.

 

Očakáva sa, že trh s jedlým hmyzom bude v nasledujúcich rokoch naďalej rásť, a to v dôsledku rastúceho záujmu spotrebiteľov o udržateľné a zdravé potraviny, ako aj potenciálu hmyzu byť efektívnejším a ekologickejším zdrojom bielkovín v porovnaní s tradičnými hospodárskymi zvieratami.

 

Je však dôležité poznamenať, že trh s jedlým hmyzom je v porovnaní s inými potravinárskymi sektormi stále relatívne malý a existuje niekoľko problémov, ktoré by mohli ovplyvniť jeho rast a potenciálne príjmy. Patria medzi ne regulačné prekážky, akceptácia a vzdelávanie spotrebiteľov a dostupnosť a cena surovín na chov hmyzu. Celkovo je síce ťažké predpovedať presné príjmy trhu s jedlým hmyzom v nasledujúcich rokoch, ale je pravdepodobné, že trh bude naďalej rásť a vyvíjať sa, pretože do tejto oblasti vstupuje viac spoločností a viac spotrebiteľov si uvedomuje potenciálne výhody potravín na báze hmyzu.

 

A ako sa darí trhu s jedlým hmyzom v Českej republike?

Trh s jedlým hmyzom v Českej republike je stále pomerne malý, ale v posledných rokoch neustále rastie. V krajine pôsobí niekoľko spoločností, ktoré vyrábajú a predávajú výrobky na báze hmyzu vrátane snackov, energetických tyčiniek a proteínových práškov.

Hodnota českého trhu s jedlým hmyzom sa v roku 2022 odhadovala na približne 50 miliónov Kč a očakáva sa, že do roku 2026 dosiahne hodnotu 250-400 miliónov Kč.

Jednou z hlavných výziev pre odvetvie jedlého hmyzu v Českej republike je akceptácia zo strany spotrebiteľov, keďže konzumácia hmyzu nie je v krajine ešte všeobecne prijatá a pochopená. Existujú však náznaky, že by sa to mohlo zmeniť, keď sa zvýši medializácia a povedomie verejnosti o zdravotných a environmentálnych prínosoch potravín z hmyzu.

 

Okrem toho existuje niekoľko iniciatív a projektov zameraných na propagáciu konzumácie hmyzu a podporu rozvoja priemyslu jedlého hmyzu v Českej republike. Napríklad Česká poľnohospodárska univerzita v Prahe vytvorila výskumný program zameraný na chov hmyzu a vývoj potravín na báze hmyzu a ministerstvo poľnohospodárstva poskytlo finančné prostriedky na projekt zameraný na podporu konzumácie hmyzu v Českej republike.

 

Celkovo možno konštatovať, že hoci je trh s jedlým hmyzom v Českej republike stále relatívne malý, existujú náznaky rastu a zvyšujúceho sa záujmu o toto rozvíjajúce sa odvetvie. Bude zaujímavé sledovať, ako sa trh bude vyvíjať v nasledujúcich rokoch a či dokáže prekonať výzvy spojené s akceptáciou zo strany spotrebiteľov a regulačnými prekážkami, aby sa v krajine stal etablovanejším a hlavným odvetvím.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz