Jedlý hmyz je nebezpečný alergén!

Jedlý hmyz je celosvetovo čoraz obľúbenejším zdrojom potravy. Hoci sa mnohí ľudia obávajú konzumácie hmyzu kvôli rôznym mýtom, väčšina hmyzu je pre človeka bezpečná a môže mu poskytnúť mnoho dôležitých živín, ako sú bielkoviny, vitamíny a minerály. Rovnako ako pri iných zdrojoch potravy je však dôležité uvedomiť si možné riziká a vedľajšie účinky.

Tak ako v prípade väčšiny potravín, aj na hmyz môžete byť samozrejme alergickí.

Existuje celkom 14 alergénov vrátane mäkkýšov a morských plodov, ktoré sú s hmyzom úzko späté.

Je to jedna z najväčších obáv z konzumácie jedlého hmyzu, ktorá súvisí s alergickými reakciami. Existujú však tri mýty a dezinformácie týkajúce sa alergií na hmyz, ktoré si zaslúžia objasnenie.

 

cervici3-min 

1) Každý má alergiu na jedlý hmyz

Mýtus, že každý je alergický na hmyz, je nepravdivé tvrdenie. Niektorí ľudia, ktorí sú citlivejší na kôrovce, mäkkýše a morské plody, však môžu byť citliví na hmyz a mali by sa jeho konzumácii vyhýbať.

Podobne ako v prípade iných potravinových alergií, aj reakcie na hmyz môžu byť mierne až závažné a závisia od individuálnej citlivosti každého človeka na konkrétny druh hmyzu a množstvo skonzumovaných bielkovín.

Ak však nie ste alergický na hmyz a radi ho konzumujete ako súčasť vyváženej stravy, nemusíte sa obávať alergických reakcií. Konzumácia hmyzu môže byť pre mnohých ľudí bezpečná a dokonca výživná, pretože hmyz obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov.

 

2) Jedenie hmyzu je pre ľudí s alergiou na roztoče nebezpečné

Tento mýtus je tiež nepravdivý. Hoci roztoče sú blízki príbuzní hmyzu a u niektorých ľudí môžu spôsobovať alergické reakcie, alergia na roztoče nemusí nevyhnutne znamenať, že človek bude mať alergickú reakciu na konzumáciu hmyzu.

Alergia na roztoče sa zvyčajne vzťahuje na alergiu na bielkovinu, ktorá sa nachádza v truse roztočov, zatiaľ čo hmyz má iné bielkoviny, ktoré by nemali predstavovať problém. Samozrejme, neznamená to, že ľudia s alergiou by mali ignorovať potenciálne alergické reakcie na potraviny a mali by byť opatrní, ak chcú vyskúšať nové potraviny vrátane jedlého hmyzu.

 

3) Jedenie hmyzu je pre alergikov nebezpečné

Hoci na niektoré druhy hmyzu existujú alergické reakcie, väčšina ľudí s potravinovými alebo peľovými alergiami by mala byť schopná hmyz bezpečne konzumovať. Ak si nie ste istí, či máte alergiu na hmyz, môžete najprv skúsiť konzumovať malé množstvá a pozorovať svoju reakciu. Ak sa cítite dobre, môžete množstvo postupne zvyšovať.

 

cvrcci2-min 

Záver:

Alergia na jedlý hmyz je v mnohých ohľadoch podobná alergii na iné potraviny, napr. arašidy alebo iné potraviny. Alergickú reakciu môže vyvolať konzumácia malého množstva alergénu a môže zahŕňať rôzne príznaky, ako je svrbenie, opuch, vyrážky, bolesti brucha alebo nevoľnosť. V každom prípade je vždy dôležité pamätať na to, že ak si nie ste istí, či ste alergickí na hmyz, mali by ste sa o konzumácii hmyzu poradiť s lekárom.

Ľudia, ktorí nie sú citliví na kôrovce, mäkkýše a morské plody, sa však konzumácie hmyzu nemusia obávať a môžu ho zaradiť do svojej bežnej stravy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz