Slávne osobnosti, ktoré veria v hmyz

Jedlý hmyz je v posledných rokoch čoraz populárnejší, pretože ľudia sa čoraz viac zaujímajú o udržateľné a výživné zdroje bielkovín. O výhodách zaradenia hmyzu do nášho jedálnička hovorí mnoho ľudí, od celebrít až po podnikateľov.
Jednou z hlavných výhod jedlého hmyzu je jeho výživová hodnota. Hmyz je bohatým zdrojom bielkovín, ako aj vitamínov a minerálov. Napríklad cvrčky sú dobrým zdrojom železa a vápnika, zatiaľ čo múčne červy majú vysoký obsah zinku a horčíka. Hmyz má tiež nízky obsah tuku a kalórií, čo z neho robí zdravú potravu.

 

gordon ramsey grig-min 

Okrem výživových výhod sa jedlý hmyz považuje aj za udržateľný zdroj potravín. Hmyz potrebuje na svoju produkciu menej pôdy, vody a krmiva ako tradičné hospodárske zvieratá a produkuje menej emisií skleníkových plynov. Hmyz sa dá chovať aj v malom rozsahu, čo z neho robí životaschopnú možnosť pre komunity s obmedzenými zdrojmi.
O potenciáli jedlého hmyzu na podporu udržateľnosti a potravinovej bezpečnosti hovorili viaceré populárne osobnosti. Bill Gates písal o potenciáli chovu hmyzu pomôcť riešiť celosvetovú potravinovú neistotu, zatiaľ čo Arnold Schwarzenegger propagoval hmyzie bielkoviny ako udržateľnejšiu alternatívu k tradičnému živočíšnemu poľnohospodárstvu. O jedlý hmyz prejavili záujem aj také celebrity ako Angelina Jolie, Robert Downey Jr, Bear Grylls a Gordon Ramsay, ktorí sa odvolávajú na jeho výživovú hodnotu a všestrannosť pri varení. Medzi športovcov so záujmom o hmyz patrí aj horolezec Adam Ondra.

 

BearGrylls-min 

Aj keď sa niekomu môže zdať, že jesť hmyz nie je lákavé, mnohí ľudia na celom svete už hmyz do svojho jedálnička zaraďujú. Hmyz je v mnohých kultúrach bežným zdrojom potravy a dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, od pečenia až po mletie na múku. Vzhľadom na rastúce pochybnosti o udržateľnosti a potravinovej bezpečnosti je pravdepodobné, že čoraz viac ľudí bude hmyz využívať ako výživný a ekologický zdroj potravy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz