Červy sú plné parazitov, roztočov a prenášajú choroby!

Jedlý hmyz sa stáva čoraz obľúbenejším zdrojom bielkovín a mnohí ľudia sa rozhodli zaradiť ho do svojho jedálnička. Jednou z dezinformácií je, že hmyz obsahuje parazity a roztoče a prenáša na človeka rôzne choroby. Tak ako pri iných potravinách, aj pri konzumácii jedlého hmyzu platia určité hygienické pravidlá. Ak sa tieto zásady dodržiavajú, riziko prenosu parazitov a chorôb je minimálne a v niektorých prípadoch dokonca nižšie ako pri iných potravinách.

V tomto článku sa budeme zaoberať týmto mýtom a vysvetlíme, že nie je pravdivý.

 cvrcci2-min

Fakt č. 1:

Hmyz, ktorý sa používa ako potravina, je vždy dôležité pred konzumáciou spracovať. Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) sa tepelné spracovanie hmyzu odporúča na odstránenie všetkých nežiaducich látok. Spracovanie môže zahŕňať varenie, vyprážanie alebo sušenie a takýto proces odstráni všetky nežiaduce látky prítomné v jedlom hmyze. Nielen počas spracovania, ale aj počas skladovania alebo inej manipulácie sa musia v celom výrobnom reťazci dodržiavať rôzne hygienické opatrenia, aby sa predišlo rizikám.

Fakt 2:

Hmyz určený na ľudskú spotrebu sa chová na špecializovaných farmách, ktoré pravidelne kontrolujú príslušné orgány, aby sa zabezpečilo, že hmyzie farmy spĺňajú hygienické normy.

Hmyz určený na ľudskú spotrebu sa kŕmi špeciálnymi krmivami a plodmi, ktoré musia byť certifikované a schválené. Krmivo a plody sa starostlivo vyberajú a testujú, aby sa zabezpečila bezpečnosť a zdravie, takže riziko parazitov a chorôb je minimálne.

Fakt 3:

Konzumácia jedlého hmyzu je úplne bezpečná a zdravá voľba. Hmyz, ktorý je určený na ľudskú spotrebu, sa starostlivo vyberá, kŕmi a spracováva, aby sa zabezpečila jeho zdravotná a hygienická bezpečnosť. Preto sa nemusíte obávať parazitov a roztočov v jedlom hmyze, ako aj prenosu chorôb.

Fakt 4:

Hoci sa mnohí ľudia obávajú, že hmyz obsahuje roztoče, nie je sa čoho obávať. Roztoče sú všade okolo nás a sú bežnou súčasťou nášho životného prostredia. Roztoče sa nevyhýbajú bežným potravinám, ako je ovocie a zelenina, a dokonca sa môžu nachádzať aj v našich domácnostiach. Ak sa teda obávate roztočov, mali by ste byť opatrní pri manipulácii s akýmikoľvek potravinami, nielen s jedlým hmyzom.

Fakt č. 5:

Mnohí ľudia sa obávajú prenosu chorôb. Je dôležité si uvedomiť, že tak ako pri iných potravinách, aj pri jedlom hmyze platia určité hygienické pravidlá. Je dôležité dodržiavať pravidlá správneho skladovania a manipulácie s potravinami, aby sa minimalizovalo riziko prenosu chorôb.

V krajinách, kde sa konzumácia jedlého hmyzu bežne praktizuje, sú choroby prenesené na človeka z hmyzu veľmi zriedkavé. Prípady nákazy sa zvyčajne spájajú s nesprávnou manipuláciou s potravinami alebo nedodržiavaním základných hygienických pravidiel.

 cervici2-min

Záver:

Je dôležité spomenúť, že ak sa hmyz nakazí parazitmi, väčšina parazitov nie je schopná prežiť v tráviacom trakte človeka. Ľudský tráviaci systém je schopný zničiť väčšinu cudzích organizmov, medzi ktoré patria aj parazity. V prípade, že sa parazity dostanú do tráviaceho traktu človeka, nebude to mať žiadne vážne následky.

Keďže jedlý hmyz sa stáva čoraz populárnejšou alternatívou tradičných zdrojov potravy, je dôležité zdôrazniť, že jedlý hmyz nepredstavuje väčšie zdravotné riziko ako iné potraviny. Pokiaľ sa dodržiavajú základné hygienické zásady, je jedlý hmyz zdravou a chutnou alternatívou tradičných zdrojov potravy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz