Červy sú nechutné, plné toxínov, živia sa zdochlinami!

...Nebojte sa, nie je to pravda a v tomto článku sa zameriame na vyvrátenie niektorých najčastejších mýtov o jedlom hmyze.

 

Jedlý hmyz sa stáva čoraz populárnejšou potravinou na celom svete a mnoho ľudí sa ho snaží zaradiť do svojho jedálnička. Hmyz určený na ľudskú spotrebu sa chová v kontrolovaných podmienkach a kŕmi sa certifikovaným krmivom. Tieto krmivá sa vyrábajú s ohľadom na potreby daného druhu hmyzu a neobsahujú žiadne škodlivé látky, ako sú pesticídy alebo herbicídy.

Okrem certifikovaného krmiva sa hmyz môže kŕmiť ovocím, zeleninou a inými rastlinnými zdrojmi. Väčšina druhov hmyzu však dokáže prežiť a rozmnožovať sa bez pridania živočíšnych produktov, takže živiny, ktoré potrebuje, môže získať aj z rastlinnej stravy.

Je preto dôležité si uvedomiť, že konzumný hmyz sa nechová na odpade alebo zdochlinách, ako by si niektorí mohli myslieť. Naopak, kŕmi sa kvalitnými potravinami, ktoré sú určené pre daný druh hmyzu a poskytujú mu potrebné živiny. Chov konzumného hmyzu sa neustále monitoruje a reguluje, aby sa zabezpečila bezpečnosť a kvalita produktu pre spotrebiteľa.

 

wicked cricket_grafika pod produkt web1-min 

Konzumácia hmyzu ako potraviny je udržateľnou a zdravou alternatívou tradičného mäsa. Hmyz určený na konzumáciu sa nechová na zdochlinách a neje sám seba, ako sa často mylne tvrdí. Namiesto toho sa chová v kontrolovaných podmienkach a kŕmi certifikovaným krmivom, aby sa zabezpečila kvalita a bezpečnosť výrobku pre spotrebiteľa.

Jedlý hmyz sa chová na biomase v súlade s predpismi EÚ, takže v chovanom hmyze sa nehromadia hlavné kontaminanty potravín a krmív, ako sú pesticídy, mykotoxíny, ťažké kovy alebo priemyselné rezíduá. Rovnako ako pri iných potravinách živočíšneho pôvodu je pre bezpečnosť jedlého hmyzu rozhodujúce vykonávanie prísnych kontrol chovu biomasy, a nie samotného hmyzu.

 

Radi by sme vyvrátili 3 mýty, ktoré nie sú pravdivé, a povieme vám prečo.

1) Jedlý hmyz je nechutný

Tento mýtus často uvádzajú ľudia, ktorí jedlý hmyz nikdy neochutnali. Mnohý jedlý hmyz má príjemnú orechovú alebo maslovú chuť a niektoré druhy dokonca chutia sladko. Existuje tiež mnoho rôznych spôsobov prípravy jedlého hmyzu, ktoré môžu ovplyvniť jeho chuť. Chuť jedlého hmyzu sa môže líšiť v závislosti od druhu a spôsobu prípravy. V skutočnosti je väčšina jedlého hmyzu bez zápachu a chuti a počas spracovania absorbuje vôňu a chuť z pridaných zložiek.

2) Jedlý hmyz je plný toxínov

Tento mýtus sa často spája s tým, že hmyz sa živí rastlinami, ktoré sú často ošetrené pesticídmi. Jedlý hmyz však nie je vystavený takému množstvu pesticídov ako rastliny, ktoré konzumujeme. Väčšina druhov jedlého hmyzu sa chová na špeciálnych farmách, kde sa používajú bezpečné výrobné metódy a krmivá sa starostlivo vyberajú tak, aby boli bezpečné na konzumáciu. Existujú aj zdroje jedlého hmyzu z voľnej prírody, ktoré sú však starostlivo vyberané a často testované na bezpečnosť.

3) Jedlý hmyz sa živí zdochlinami

Tento mýtus je úplne nepravdivý a môže pochádzať zo zlého pochopenia správania sa hmyzu v prírode. Hmyz sa živí rôznymi materiálmi vrátane nektáru, listov, kvetov a iného hmyzu.

Hmyz určený na ľudskú spotrebu sa kŕmi špeciálnymi potravinami a plodmi, ktoré musia byť certifikované a schválené. Krmivo a plody sa starostlivo vyberajú a testujú, aby sa zabezpečila bezpečnosť a zdravie, takže riziko parazitov a chorôb je minimálne.

cervici2-min

 

Jedlý hmyz je zdravá a udržateľná potravina, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou na celom svete. Mnohí ľudia si uvedomujú potenciál jedlého hmyzu ako zdroja bielkovín a živín, ako aj prostriedku na zníženie emisií skleníkových plynov a udržateľného poľnohospodárstva.

Hoci o jedlom hmyze existuje niekoľko mýtov, je dôležité si uvedomiť, že mnohé z nich nie sú pravdivé a že jedlý hmyz je bezpečná a chutná potravina. Ak máte záujem vyskúšať jedlý hmyz, môžete začať s malými dávkami a postupne sa naučiť nové spôsoby jeho prípravy a konzumácie. Môže to byť príležitosť na objavovanie nových chutí a udržateľných zdrojov potravín.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz