Ako sa vyrába sušený hmyz

Dnes sa pozrieme na zaujímavý svet sušeného hmyzu a spôsob jeho výroby. Sušený hmyz sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejším, a to ako občerstvenie aj ako prísada do rôznych jedál. Zaujímalo vás však niekedy, ako sa sušený hmyz vyrába? Tento článok vám priblíži proces výroby sušeného hmyzu vrátane spôsobov zberu a spracovania.

 

Prečo sušený hmyz?

Sušený hmyz je bohatý na živiny, najmä na bielkoviny, vitamíny a minerály. Je tiež šetrný k životnému prostrediu, pretože jeho výroba má menší vplyv na životné prostredie ako výroba mäsa.

 

Metódy zberu hmyzu

Existuje niekoľko metód zberu hmyzu na sušenie v závislosti od druhu a zamýšľaného použitia. Niektoré druhy hmyzu sa chovajú na farmách špeciálne na tento účel, iné sa zbierajú vo voľnej prírode. V niektorých kultúrach sa hmyz zbiera ručne, v iných sa používajú pasce a siete.


Medzi bežné metódy zberu patria:

  • Ručný zber: Táto metóda je najjednoduchšia a najlacnejšia, ale aj najmenej účinná. Hmyz sa zbiera ručne zo stromov, kríkov, listov alebo zeme.
  • Pasce: Pasce môžu byť jednoduché, napríklad lepiace pásy, alebo zložitejšie, napríklad svetelné pasce.
  • Chov v kontrolovanom prostredí: Hmyz sa chová v umelých podmienkach, ako sú špeciálne nádrže alebo klietky. Táto metóda je najúčinnejšia a najlepšia na masovú produkciu sušeného hmyzu.

cervici1-min

Spracovanie hmyzu

Po zozbieraní hmyzu je potrebné ho pred sušením spracovať. Spôsob spracovania závisí od druhu a zamýšľaného použitia sušeného hmyzu.

Medzi bežné metódy spracovania patria:

  • Čistenie: Hmyz je často pokrytý nečistotami, úlomkami a inými kontaminantmi, ktoré je potrebné pred spracovaním odstrániť. Zvyčajne sa to robí umytím alebo očistením hmyzu.
  • Blanšírovanie: Blanšírovanie zahŕňa ponorenie hmyzu na krátky čas do vriacej vody, aby sa zničili baktérie a iné mikroorganizmy. Hmyz sa tak ľahšie lúpe a môže sa zlepšiť jeho chuť.
  • Lúpanie: Niektoré druhy hmyzu, ako napríklad cvrčky a kobylky, majú exoskelet, ktorý je potrebné pred sušením odstrániť. Zvyčajne sa to robí ručne, hoci niektoré spracovateľské závody používajú pri väčších množstvách strojové zariadenia.

Metódy sušenia

Po spracovaní sa hmyz musí vysušiť, aby sa odstránila všetka zostávajúca vlhkosť. Existuje niekoľko spôsobov sušenia hmyzu, pričom každý z nich má svoje výhody a nevýhody.

Medzi bežné metódy sušenia patria:

  • Sušenie na slnku: Ide o najtradičnejšiu metódu sušenia hmyzu, ktorá spočíva v jeho rozložení na slnku na rovnom povrchu. Je to však aj časovo najnáročnejšia metóda a vyžaduje si veľa priestoru a priaznivé poveternostné podmienky.
  • Sušenie v peci: Sušenie v peci zahŕňa umiestnenie hmyzu do pece pri nízkej teplote na niekoľko hodín. Táto metóda je rýchlejšia ako sušenie na slnku a môže sa vykonávať v menších priestoroch, ale vyžaduje si viac energie a môže ovplyvniť chuť a štruktúru hmyzu.
  • Lyofilizácia: Pri lyofilizácii sa hmyz zmrazí a potom sa umiestni do vákuovej komory, kde sa odstráni vlhkosť. Táto metóda zachováva chuť a štruktúru hmyzu a často sa používa pre výrobky s vysokou hodnotou, ale je aj najdrahšia a vyžaduje si špecializované vybavenie.
  • Sušenie pomocou sušičky: Hmyz sa suší v špeciálnej sušičke, ktorá udržiava konštantnú teplotu a vlhkosť. Táto metóda je najrýchlejšia a najúčinnejšia.

cvrcci2-min

Pridávanie aróm a korenín

Sušený hmyz sa môže ochutiť rôznymi prísadami, ako je soľ, korenie, cesnak, chilli alebo bylinky. Tým sa zlepší chuť hmyzu a zvýši sa jeho príťažlivosť pre spotrebiteľov.


Balenie a skladovanie sušeného hmyzu

Po vysušení a ochutení sa hmyz zabalí do vzduchotesných nádob. Je dôležité, aby sa hmyz skladoval v chladnom a suchom prostredí, aby sa zabránilo jeho znehodnoteniu a plesniveniu.


Kontrola kvality a bezpečnosť

Kvalita a bezpečnosť sušeného hmyzu je pre spotrebiteľa dôležitá. Výrobcovia musia dodržiavať prísne hygienické normy a vykonávať pravidelné kontroly, aby sa zabezpečilo, že ich výrobky sú bezpečné a neobsahujú škodlivé látky alebo patogény.


Právne predpisy a certifikácia


Výroba a predaj sušeného hmyzu musia byť v súlade s miestnymi zákonmi a predpismi. V niektorých krajinách sa môže vyžadovať aj certifikácia, aby sa zabezpečilo, že výrobok spĺňa určité normy kvality a bezpečnosti.



Sušený hmyz sa považuje za udržateľnú alternatívu tradičných zdrojov bielkovín, ako sú mäso alebo ryby. Jeho popularita rastie, pretože čoraz viac ľudí si uvedomuje jeho výživovú hodnotu a environmentálne výhody.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz