Zdravotné výhody jedlého hmyzu

Ponuka jedlého hmyzu v posledných rokoch prudko vzrástla. V e-shopoch, na webových stránkach a sociálnych sieťach sa objavuje množstvo príspevkov, ktoré nás presviedčajú, že by sme ich mali začať jesť. Čo je však na ňom také zvláštne, aké výhody prináša nášmu telu a kto by sa mal jedlému hmyzu vyhýbať? Zistite to v našom dnešnom článku!

 

Aké druhy hmyzu môžete konzumovať?


V dnešnom svete máte pomerne veľký výber, pokiaľ ide o výber hmyzu a jeho následnú konzumáciu človekom (odborne povedané entomofágia). Môžete si vybrať z hmyzu, ako sú šváby, všetky druhy lariev, chrobáky alebo dokonca tarantuly.

V našich českých vodách, bohužiaľ, zatiaľ nemáme povolených toľko druhov. V Českej republike sú povolené len tieto druhy: cvrček brazílsky, cvrček múčny, cvrček banánový, cvrček sťahovavý, sasanka sťahovavá a kobylka. Nech je náš zoznam povolených druhov akokoľvek skrátený, stále je tu množstvo hmyzu, ktorý sa dá vytvoriť, a množstvo druhov, ktoré sa dajú ochutnať. Vedeli ste napríklad toto?

Potemník

Ak ste sa obávali, že budete musieť zjesť celého chrobáka, môžete si vydýchnuť. V tomto prípade ide len o jedlú larvu tohto chrobáka. Larvy majú veľkosť od 1,5 do 4,5 cm.

Tieto larvy sú obzvlášť bohaté na vyšší obsah tuku. Z tohto dôvodu ich chovatelia využívajú aj ako kŕmne larvy pre zvieratá.

 

Cvrčky

Tieto drobné dobroty dorastajú do veľkosti 2 - 3 cm a hoci majú krídla, môžu sa konzumovať počas celého svojho vývojového štádia. Ich telíčka vrátane končatín sú veľmi mäkké, a preto pri ich konzumácii nevznikajú žiadne väčšie problémy.

 

Saranča

Tento teplomilný hmyz, ktorý dorastá len do 3,5 cm, sa živí len potravou rastlinného pôvodu. Aj napriek tomu, že tento druh má krídla, sú opäť jemné na konzumáciu.

cervici1-min

 

Teraz, keď sme sa v krátkosti pozreli na povolené druhy a ich špecifikácie a výživové výhody, zhrňme si všetky výhody a možné riziká, ktoré nám hrozia pri ich konzumácii.  

Výhody konzumácie hmyzu

1. Jeho konzumácia je rozšírená

Či si to priznáme alebo nie, konzumácia hmyzu je vo všeobecnosti veľmi prospešná pre naše zdravie. V súčasnosti najmenej 2 miliardy ľudí na planéte konzumujú hmyz, ktorý im poskytuje najdôležitejšie živiny potrebné na správny vývoj organizmu. A 2 miliardy už naozaj nie je zanedbateľné číslo.

2. Je plný bielkovín!

Hmyz nielenže obsahuje veľké množstvo bielkovín, ale tieto bielkoviny sa najčastejšie označujú ako "čisté" na rozdiel od bežných zdrojov bielkovín, ako je napríklad priemyselne spracované mäso. Hmyz sa najčastejšie chová a spracováva bez chemikálií a antibiotík, a preto je jedným z najvhodnejších a najlepšie prijímaných zdrojov bielkovín pre náš organizmus.

3. Obsahuje vysoký počet zdraviu prospešných látok

Hmyz je tiež významným zdrojom minerálov, vitamínov, vlákniny a zdravých tukov, ktoré majú na náš organizmus podobné účinky ako ryby.

4. Má prekvapivo dobrú chuť

Každého, kto povedal, že hmyz nikdy nedáva do úst, pravdepodobne zarazil jeho vzhľad. Čo však nezískali na kráse, získali na chuti. Ľudia najčastejšie prirovnávajú chuť hmyzu k chuti orechov alebo dokonca kuracieho mäsa. Ak teda dokážete prekonať jeho vzhľad a vložíte si hmyz aspoň do úst, výsledná chuť by vám už naozaj nemala robiť problém.

5. Hmyz v boji proti obezite

Hmyz má veľmi nízky obsah kalórií a v závislosti od druhu obsahuje 20 - 75 % bielkovín. Napríklad kobylky obsahujú 14 až 28 g bielkovín na 100 g. A to naozaj nie je zanedbateľná hodnota. Vďaka týmto vlastnostiam je hmyz vhodný do jedálnička a môže nám pomôcť pri našich telesných mierach.

6. Hmyz je zdraviu prospešný

Všetky druhy, ktoré predávajú špecializované e-shopy v Českej republike, a výrobky, ktoré z hmyzu vyrábajú, pochádzajú z fariem, ktoré sú prísne kontrolované krajinou, kde sa hmyz chová. Tým je zabezpečená kvalita a zdravotná nezávadnosť pre nás, spotrebiteľov.

cvrcci1-min 

Možné zdravotné riziká spojené s konzumáciou hmyzu

1. Nie všetok hmyz je jedlý

Ak si v záhrade chytíte potnú mušku, kobylku alebo dokonca cvrčka, pripravíte si ho a chcete ho zjesť, nikto vám nezaručí jeho zdravotnú bezpečnosť. Nielenže môžete omylom skonzumovať iný druh hmyzu, ale príprava nemusí byť taká, ako by mala byť, a môže vám byť prinajmenšom zle. Ak chcete hmyz vyskúšať, vždy je lepšie urobiť si láskavosť a zájsť do špecializovaného e-shopu. Kde nájdete nespočetné množstvo produktov a ak ide o e-shop s naozaj dobrým zákazníckym servisom, môžu vám dokonca poradiť s výberom.

2. Pozor na alergény!

Niektoré druhy môžu obsahovať nebezpečné alergény, ktoré sú nebezpečné najmä pre ľudí s alergiou na ryby alebo iné morské plody.

 

Ako je vidieť na prvý pohľad, hmyz prináša ľudskému organizmu oveľa viac výhod ako rizík a bola by naozaj škoda vylúčiť ho zo svojho jedálnička len kvôli jeho vzhľadu. Vyhnite sa všetkým rizikám, nakupujte výrobky z hmyzu v overenom e-shope a môžete sa vrhnúť do testovania. Pretože kedy, ak nie teraz?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz