ZAUJÍMAVOSTI Z HMYZIEHO KRÁĽOVSTVA

Termity a klimatizácia

Termity, známi tiež ako všekazi, sú hmyzom rozšíreným v tropických a subtropických oblastiach. Jedná sa o sociálny hmyz žijúci v kolóniách. Jednotlivé kolónie vytvárajú hniezda a to ako v odumretých stromoch, tak aj pod zemou a nad zemou. Nadzemné hniezda dosahujú 4 - 5 metrov výšky a ďalších niekoľko metrov je ukrytých pod zemou. Stavby sú tvorené trusom, hlinou a telami odumretých jedincov, pospájané sú slinami. V týchto hniezdach je udržovaná stála teplota a vlhkosť vzduchu. Umožnené je to typickou architektúrou. Hlavné komíny siahajú z podzemných častí až na vrcholok hniezda, pretkané sú postrannými šachtami. Je tak nasávaný vlhký a chladnejší vzduch z pôdy a cez hniezdo je vedený nahor. Teplota v termitisku nikdy nepresahuje 23°C. Na klimatizácii sa podieľajú aj samotní termity, ktorí podľa potreby otvárajú alebo utesňujú otvory z komínov.

Inšpiratívne vážky

Vážky sa stali inšpiráciou na vyriešenie problémov s preťažením pilotov nadzvukových lietadiel. Keď také lietadlo vzlietlo, krv človeka bola nahromadená v spodnej časti tela a mozog mal nedostatok kyslíka. Ľudská schránka na preťaženie nie je stavaná. Vážka znesie mnohonásobne väčšie preťaženie ako človek. Rozdiel medzi vážkou a človekom, ktorý toto spôsobuje, je vo fungovaní cievnej sústavy. V ľudskom tele je krv uzavretá v cievach, v tele vážky sa hemolymfa voľne rozlieva a vytvára tak orgánom obal z kvapaliny. A tak bola vytvorená tzv. antigravitačná kombinéza. V nej sú zabudované trubice naplnené vodou, ktoré vytvárajú obdobný obal z kvapaliny ako má vážka.

Sila hmyzu

Priemerný človek zdvihne asi 80% svojej váhy. Najvyššia hmotnosť zdvihnutá človekom je 266 kg, pri tomto výkone išlo takmer o dvojnásobok jeho váhy. A ako je to pri hmyze? Priemerne veľký mravec (hmotnosť 0,003 g) unesie predmet s hmotnosťou 0,15 g, čo je päťdesiatnásobok jeho váhy. Medzi najväčších silákov hmyzej ríše patrí chrobák Herkules antilský a vôbec najsilnejší je chrobák menom lajnožrút. Bolo dokázané, že je schopný utiahnuť až 1141 násobok vlastnej váhy. Silu uplatňuje pri vytláčaní rivalských samčekov z brlohu, kde dochádza k páreniu so samičkou.

Magické šesťuholníky

Každý pozná typické šesťuholníky utvárajúce včelie plásty. Štruktúra šesťuholníkov umožňuje včelám skladovať med za použitia čo najmenšieho množstva vosku. Navyše plochu rozdeľujú hospodárnejšie ako akýkoľvek iný geometrický tvar a nádobka tak pojme maximálne množstvo medu. Táto štruktúra je veľmi pevná a navyše pružná. Tento fakt sa stal základom pre výrobu mnohých výrobkov v nespočetnom odvetví. Efektivita včelích plástov inšpirovala ľudstvo pri stavbe budov, preprave materiálov, skladovaní, pri výrobe nanovlákien aj pri materiáloch slúžiacich na výrobu áut, lietadiel alebo snowboardov…

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz