Top 10 foodtech startupov zaoberajúcich sa jedlým hmyzom

Škodlivé vplyvy produkcie mäsa a chovu zvierat na životné prostredie podnietili záujem o hmyz, ktorý je účinným udržateľným zdrojom potravy. Po celom svete tak vznikajú nové spoločnosti pohybujúce sa práve v tomto odvetví. A aby sme ti pomohli sa orientovať v tomto rozvíjajúcom sa trhu, zostavili sme zoznam top 10 foodtech startupov zaoberajúcich sa výrobou potravín z jedlého hmyzu.

 

Blog_startupy_3-min

 

Mighty Cricket (Amerika)

Spoločnosť Mighty Cricket môže ponúknuť vďaka svojej vynaliezavosti jemne mleté cvrčky domáce v ochutených proteínových práškoch, v ovsených vločkách, zmesiach na vafle či palacinky alebo v čokoládových tyčinkách. Produkty spoločnosti obsahujú významný podiel bielkovín a výživy bez obetovania vyváženej a dobrej chuti.

 

Illegal Oats (Amerika)

Mladá spoločnosť, ktorá nesie názov Illegal Oats, si dala za cieľ priviesť ľudí k tomu, aby mali jedlý hmyz ako pravidelnú desiatu, či raňajky. Ich hlavný koncept spočíva v pridaní hmyzieho proteínu do granoly. Táto spoločnosť vstúpila na trh s pôvodnou myšlienkou a nádejou, že rozšíri povedomie jedlého hmyzu mimo obyčajné cvrčky. 

 

Hey Planet (Dánsko)

Dánsky startup vyrába potravinárske produkty z múčnych červov a cvrčkov. V ich portfóliu nechýbajú ani proteínové tyčinky a ďalšie pochutiny zo sušeného aj mletého jedlého hmyzu.

 

 Blog_startupy_1-min

 

BeoBia (Veľká Británia)

Tento sympatický startup pôvodom z Veľkej Británie objavil spôsob, ako by mohli spotrebitelia pestovať farmy s múčnymi červami vo svojich domovoch pomocou zvyškov potravín. Vysypaním zvyškov do takzvaných strukov spotrebitelia môžu kŕmiť múčne červy a vytvárajú tak výhodnú dodávku cenovo dostupného, výživného a udržateľného krmiva pre domácich miláčikov. Tento spôsob má naozaj veľký potenciál nielen spôsobiť revolučný prevrat v spracovaní potravinového odpadu, ale aj v odvetví krmiva pre zvieratá.

 

Farminsect (Nemecko)

Spoločnosť Farminsect kladie dôraz na znovuobjavenie poľnohospodárskych postupov v oblasti produkcie hmyzu. Ich technológia umožňuje poľnohospodárom bez predchádzajúcich skúseností sa rýchlo učiť, ako efektívne zbierať hmyz. Vytvára tiež uzavretý cyklus, v ktorom hmyzí chov produkuje krmivo pre hospodárske zvieratá, ktoré produkujú odpad využiteľný opäť pre hmyzí chov. Umožňuje teda farmárom sebestačný a udržateľný proces.

 

Innovafeed (Francúzsko)

Ide o biotechnologický startup zaoberajúci sa výrobou nového zdroja bielkovín z hmyzu, najmä teda pre akvakultúru a kŕmenie zvierat. Innovafeed dokáže poskytovať udržateľné a prírodné bielkoviny pre odvetvie chovu rýb za výhodnú konkurencieschopnú cenu

 

Blog_startupy_2-min

 

Protix Biosystems (Holandsko)

Táto spoločnosť Chová larvy muchy čiernej a z nich potom spracováva potrebné proteíny a lipidy. Tieto živiny potom používajú zákazníci ako prísady do krmiva pre ryby, ale aj zvieratá. Spoločnosť tiež tvrdí, že táto metóda je udržateľnejšia ako rybia múčka alebo sója.

 

Nasekomo (Bulharsko)

Nasekomo zvyšuje produkciu chovaných zvierat a dobré podmienky pre ich život tým, že vracia hmyz na ich jedálniček. Ide teda o prirodzenú stravu s výživnými nutričnými hodnotami a podporou imunity. Spoločnosť tak minimalizuje emisie skleníkových plynov a plytvanie potravinami. 

 

Hexafly (Írsko)

Pestovanie hmyzu v spoločnosti Hexafly slúži na to, aby hnojil rastliny, kŕmil ryby a obohacoval potraviny a lieky bielkovinami. Produkty nakupuje a používa celý rad spoločností v odvetviach medicíny, krmív, kozmetiky, potravín a výživy rastlín. 

 

Entocycle (Veľká Británia)

Startup bol spustený z dôvodu chovu hmyzu ako udržateľnej alternatívy rybej múčky a sóje, ale aj zastavenia priemyselného drancovania prírody. Spoločnosť postavila zariadenie na chov múch čierneho vojaka. Muchy sú kŕmené potravinovým odpadom, aby tak tvorili udržateľný hmyzí proteín.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz