Sušené maso x cvrččí protein

Sušené mäso x cvrččí proteín

Sušenie mäsa bolo dôležitou a prelomovou zmenou v našej histórii. Išlo o jednu z prvých úprav, ktorá ľuďom umožnila skladovať mäso po dlhé mesiace a zároveň v ňom udržať rovnaké hodnoty. V súčasnosti však sledujeme odklon od zabehnutých spôsobov hospodárstva k efektívnejším a ekologicky šetrnejším zdrojom bielkovín – jedlému hmyzu. Je teda možné úplne upustiť od tradičných potravín, ako je práve sušené mäso a prejsť napríklad k potravinám na báze cvrčieho proteínu? A ako táto moderná surovina obstojí po nutričnej stránke?

 

Cvrcci-protein-vs-susene-maso-min

Oldschool vs. 20's

Sušené mäso síce dokáže ponúknuť dostačujúce hodnoty, ale je obmedzené v chuti. Jedlý hmyz má naopak širokú škálu variantov. Hmyzia múka vám môže ponúknuť objavovanie rôznych potravín všemožných chutí i príchutí a rozhodne vás teda nebude nudiť.  

Jedlý hmyz obsahuje vyšší obsah bielkovín, železa, vápnika, obsahuje aj mastné kyseliny, veľké množstvo vitamínov, ktoré vám pomôžu budovať zdravé a silné telo. Práve vitamíny nám pomáhajú posilňovať imunitný systém. Jedlý hmyz má všeobecne vyšší obsah týchto vitamínov a sú tiež dostupnejšie pre absorpciu ako napríklad u hovädzieho mäsa. Cvrčky majú dokonca aj niekoľkokrát väčší obsah vitamínu B-12. Čo stojí určite za zmienku je to, že hmyzia múka je jediným živočíšnym proteínom, ktorý môže garantovať vyšší obsah vlákniny. Táto vláknina sa vyskytuje predovšetkým vo forme chitínu, ktorý zlepšuje zdravie čriev, znižuje zápaly, a dokonca pomáha aj znižovať alergické reakcie. 

 

Sens-pleasure-protein-pomeranc-tycinka-s-cvrccim-proteinem-min

#YesCvrčka!

Cvrččí proteín teda vyniká svojim chuťovým dôvtipom, svojimi nutričnými hodnotami i obsahom potrebných vitamínov a minerálov. Nie nadarmo nazývame hmyzí proteín potravinou budúcnosti. 

Z toho vychádza teda jediné. Jedz cvrčka!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz