Pojedanie hmyzu – alternatíva tradičného konzumu mäsa

Jedlý hmyz sa pomaly, ale isto dostáva do zákutí západnej Európy. Výrobky z hmyzu nájdete napríklad v Nemecku, Holandsku a Francúzsku. V Ázii je konzumácia hmyzu na dennom poriadku a je súčasťou širokej škály jedál. 

 

Pestrý výber jedlého hmyzu

Je ťažké uveriť, že na svete sa odhadom nachádza vyše 2000 druhov jedlého hmyzu. My si tu niektoré predstavíme. Zahryznúť sa môžete do lariev potemníka múčneho a potemníka brazílskeho. Nasledujú rovnokrídlové, kde stojí za zmienku náš už známy cvrček domáci. Pochutnať si môžete aj na sarančatách, šváboch či chrústoch. 

 

Šetrný k životnému prostrediu aj nutričná bomba

Cvrčok, čo sa týka obsahu proteínu na 100 gramov, dokáže preskočiť kadejaký drink alebo proteínovú tyčinku. Pre lovcov podrobných informácií sa obsah proteínu pohybuje okolo 69 až 100 gramov, čo je o 254% viac ako u hovädzieho mäsa! Cvrčok je tiež nečakaným obrom v obsahu vápnika. Okrem iného je zdrojom všetkých desiatich esenciálnych aminokyselín a vitamínov B2 a B12.

Medzi ďalší pozitívny fakt môžeme brať podiel jedlej časti hmyzu v porovnaní so súčasnými alternatívami. Hmyz je totiž jedlý z 80% a zvyškový podiel sa dá veľmi ľahko zužitkovať. Ide tak o ekologickú variantu, ktorá je výrazne šetrná k životnému prostrediu. 

Podiel jedlej zložky ale nie je jedinou ekologickou kuriozitou. Cvrček domáci vyprodukuje na jeden kilogram proteínu iba jeden jediný gram skleníkových plynov, čo je pre konkurenciu absolútne neporovnateľné a neprekonateľné. Na porovnanie, hydina na rovnaký diel proteínu vyprodukuje v priemere až 300 gramov, prasa 1130 gramov a dobytok dokonca až 2850 gramov skleníkových plynov. Cvrček domáci suverénne vedie aj v kategórii najmenšej spotreby vody na 1000 gramov proteínu. Ide iba o jeden liter vody. Máme tu teda jasného ekologického kráľa.  

 

Hmyz patrí na tanier

Veľký počet jedlého hmyzu poskytuje neskutočne mnoho pestrých kombinácií a možností v oblasti gastronómie. Ak by ste chceli vo svojej kuchyni experimentovať, tak Vám môžeme odporučiť kuchárku od docentky Marie Borkovcovej a kolektívu Hmyz na tanieri, ktorá je dostupná na našom e-shope. Táto kuchárka Vám poslúži ako skvelý a pestrý sprievodca do raja hmyzích pochúťok.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz