Kto je "najzdravší" alebo porovnanie jedlých druhov hmyzu

Je všeobecne známe, že hmyz je zdraviu prospešný a je skvelou alternatívou a v budúcnosti pravdepodobne aj náhradou mäsa. Keď sa však rozhodnete pre ich konzumáciu, chcete vedieť, čo jete a čo jednotlivé druhy hmyzu tiež obsahujú. Mali by ste jesť cvrčky, larvy potemníka alebo snáď kobylky?

cervici2-min

 

Červy

V tomto prípade nehovoríme o väčších chrobákoch, len o larvách, ktoré sú na rozdiel od chrobákov mäkké a veľmi chutné. Larvy zvyčajne dorastajú do veľkosti 1,5 až 4,5 cm. Tieto larvy sa chovajú pri zvýšenej teplote a ich potrava pozostáva najmä z ovsených vločiek, mrkvy, jabĺk, sušeného chleba a krmiva pre ryby.

Pokiaľ ide o výživové hodnoty, tieto larvy sú bohaté na tuk, a preto sú vhodné nielen pre ľudí, ale aj ako veľmi výživný doplnok stravy dobytka a zvierat všeobecne.

Z hľadiska kalórií nie sú na prvý pohľad oveľa lepšie ako bežná tabuľka čokolády. Tabuľka čokolády, ako 100 g červov, obsahuje približne 550 kalórií. Z hľadiska zloženia ich však v skutočnosti nemôžeme porovnávať. Červy vynikajú vysokým obsahom bielkovín, ktorý dosahuje až 53 g na 100 g (to znamená, že celých 53 % celého červa tvoria práve bielkoviny!). Ďalšími výhodami sú už spomínané tuky, ktoré tvoria 30 % červov (30 g na 100 g), vláknina, ktorej je 7,8 g na 100 g, a minimum sacharidov (len 7 g/100 g).

 

Cvrčky

Cvrčka ste pravdepodobne niekedy videli len na lúke. To sa však dnes môže zmeniť a nabudúce ho možno nájdete na svojom tanieri! Cvrčky zvyčajne dorastajú do veľkosti len 2 - 3 cm, takže ich konzumácia je naozaj jednoduchá aj pre ľudí, ktorí sa hmyzu boja a nechcú ho zbytočne žuť. Cvrčky sa jedia o niečo ľahšie, pretože sa dajú jesť počas celého ich vývojového štádia.

Najčastejšie sa ľudia pri konzumácii cvrčkov obávajú krídel a končatín, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné pocity, najmä u ľudí, ktorí tento hmyz nikdy neochutnali. Môžeme vás však uistiť, že cvrčky sú naozaj mäkké a pri ich konzumácii nevznikajú žiadne väčšie problémy, práve naopak.

Z výživového hľadiska sú cvrčky veľmi výživné. Tieto malé živočíchy sú bohaté na mikroživiny, ako je železo, vápnik, omega kyseliny a množstvo vitamínov.

Z hľadiska kalórií ich môžeme nazvať stravovacími bratmi červov. Ich kalorická hodnota je len 430 kalórií. To, čo im chýba na kalóriách, však vynahradzujú bielkovinami. V porovnaní s červíkmi obsahujú 65 gramov bielkovín na 100 gramov (65 % je už poriadna dávka a môže sa rovnať akémukoľvek proteínovému prášku!) Obsahujú síce o niečo menej vlákniny (len 4,1 g na 100 g), ale ako také sú diétnejšie, pretože v nich nájdete len 20 % tuku.

 

Kobylky

V súčasnosti sa kobylky vo voľnej prírode nevyskytujú tak často. Tento hmyz dorastá len do 3,5 cm a živí sa najmä rastlinnou potravou. Aj v tomto prípade platí, že hoci tento druh disponuje párom krídel a môže sa zdať, že je náročný na konzumáciu, je veľmi jemný.

Najčastejšie však majú ľudia problém s tým, že tento druh hmyzu už má oči a nie každý sa dokáže pri jedení pozrieť živočíchovi do očí. Je pravda, že tento hmyz si naozaj vyžaduje viac odvahy a pre začiatočníka je pravdepodobne ťažšie začať so sarančatami. Keď však prekonáte počiatočný strach, kobylky sa vám odmenia príjemnou orieškovou chuťou a pravdepodobne už nebudete chcieť ochutnať iný hmyz. Samozrejme, môžete ich jesť aj samotné, ale ak ich ochutnáte nasolené, sú ešte lepšie.

Čo sa týka výživovej hodnoty, prichádzame k víťazovi z hľadiska kalórií. Tieto dobroty majú len 373 kalórií na 100 g a iba 0,5 g sacharidov. Hoci obsahujú takmer toľko tuku ako červy (29 g/100 g) a sú tiež o niečo chudobnejšie na bielkoviny ako menšie cvrčky (54 g/100 g), stále stoja za vyskúšanie. Už len z tohto dôvodu si ich s kamarátmi "naberte" a dokážte si, že to dokážete.

cvrcci1-min 

Či už vás zaujali červy, cvrčky alebo kobylky, chybu neurobíte ani v jednom prípade. Pre najvyšší obsah bielkovín určite siahnite po sušených cvrčkoch, ktoré opäť, ako všetko, nájdete nielen tak, ako ich príroda stvorila, ale aj v ochutenej forme spolu so soľou, cesnakom alebo iným korením. Pevne veríme, že či už s jedlým hmyzom začínate, alebo už máte nejaké skúsenosti, náš článok vám pomohol a uľahčil vám výber.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz