Je hmyzí proteín na vzostupe?

Správa investičnej banky Barclays cituje rozširujúci sa trh okolo alternatívneho zdroja bielkovín a predpovedá, že priemysel jedlého hmyzu by do roku 2030 mohol dosiahnuť hodnotu 8 miliárd dolárov.

Produktom, obsahujúcim hmyzí proteín, ktoré môžeme nájsť v rôznych receptoch, ale ešte zostáva dlhšia cesta k tomu, aby sa dostali do väčšieho povedomia.

Spotrebitelia sú už vnímaví a zaujímajú sa o alternatívne zdroje bielkovín, ktoré by mohli minimálne čiastočne zastúpiť tradičné hovädzie, bravčové a kuracie mäso. Niektorí analytici tvrdia, že hmyz by sa mohol stať proteínom budúcnosti.

Organizácia OSN podporuje konzumáciu hmyzu od roku 2013 a obhajuje zahrnutie hmyzu do každodennej stravy ako udržateľnú a výživnú alternatívu k potravinám náročným na zdroje, ako je hovädzie mäso, hydina a ryby.

 

Grig-krupavi-suseni-cervici-muz-zena-ruce-baleni-hmyz-k-jidlu-min

 

Pojedanie hmyzu ako forma zábavy

Šéfkuchár Joseph Yoon, ktorý je výkonným riaditeľom advokátskej skupiny Brooklyn Bugs so sídlom v New Yorku, si kladie za cieľ zvýšiť povedomie o jedlom hmyze prostredníctvom kreatívnej propagácie a začlenenia hmyzu do svojej kuchyne.

Yoon povedal, že prvým krokom k povzbudeniu Američanov, aby prijali hmyz ako potravu, je predefinovanie podmieneného vnímania hmyzu ako škodcov a pokúsiť sa robiť z jedenia hmyzu zábavu.

“Neexistuje žiadna strieborná guľka, ktorá by prinútila Američanov zmeniť názor na jedenie hmyzu," povedal Yoon. "A preto je pre nás dôležité ukázať širokú škálu využitia hmyzu." Takže ak ho chcete piecť, urobiť ho na sladko alebo na slano, je to vlastne len ukážka toho, že varenie s jedlým hmyzom nemá žiadne obmedzenia, a že si doslova každý môže prísť na svoje.“

 

Blog_startupy_1-min

 

Cvrčky ako brána do sveta hmyzu

Anne Carlson, generálna riaditeľka a zakladateľka spoločnosti Jiminy's, ktorá vyrába krmivo pre psy a maškrty na báze cvrčkov, objavila najlepší spôsob, ako sa dostať do sŕdc tisícov ľudí, a to prostredníctvom ich psov.

Psy v USA spotrebujú každý rok cez 16 miliárd kilogramov bielkovín. Tento objem výroby môže zanechať značnú uhlíkovú stopu.

Carlsonová uviedla, že jej spoločnosť našla úspech v oslovovaní mladších generácií, ktoré milujú myšlienku, že ich krmivo pre domácich miláčikov je šetrnejšie k životnému prostrediu.

Cvrčky vypúšťajú menej skleníkových plynov a vyžadujú exponenciálne menej pôdy, pretože sú chované v malých, kontrolovaných prostrediach.

Ako teda chrobáky chutia? Jane Wells a tím CNBC urobili svoje vlastné chuťové testy. Ochutnávali cvrčky, japonské osy, opečené múčne červy, ale aj krmivo pre psov na báze cvrčkov a všetko bolo chutné a vynikajúce.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz