Cvrčkovia domáci tretím druhom jedlého hmyzu schváleným v EÚ

Cvrček domáci bol v Európskej únii schválený ako nová potravina. Po múčnych červoch a sarančatách sťahovavých je tak tretím povoleným jedlým hmyzom.

 

Essento-jedly-hmyz-cervici-krupavi-cvrcci-kobylky-grig-min

 

Začneme tým, že Európska únia v roku 2021 podnikala kroky na legalizáciu produktov z jedlého hmyzu. Začiatkom roka Úrad pre bezpečnosť potravín Európskej únie rozhodol, že múčne červy sú pre ľudskú spotrebu bezpečné. O necelý rok neskôr schválili aj sarančatá sťahovavé v sušenej, mrazenej alebo práškovej podobe. Tieto rozhodnutia nadväzujú na švajčiarsky zákon o potravinách z roku 2017. Tento zákon povoľuje predaj cvrčkov, kobyliek i múčnych červov v klasických obchodoch s potravinami. 

Nariadenie, ktoré zverejnila Európska komisia, nadobudlo účinnosť 3. marca 2022. Cvrček domáci je teda po múčnych červoch a sarančatách sťahovavých tretím povoleným jedlým hmyzom v Európskej únii. Tomuto faktu predchádzalo vyhlásenie úradu EFSA z augusta 2021, ktorý je zodpovedný za hodnotenie žiadostí o schválenie potravín na konzumáciu. Spoločnosť Fair Insects poskytla konkrétne údaje o produkcii a spracovaní cvrčkov domácich. Bez týchto údajov by totiž posúdenie bezpečnosti nebolo možné. Súhlas je pre žiadateľa platný iba po dobu piatich rokov, to znamená do 3. marca 2027.

Toto nariadenie umožnilo napríklad startupom v Nemecku predávať jedlý hmyz, hoci boli mnohé z ich žiadostí podané už v roku 2018. Na nemeckom trhu môžeme vidieť rôzne varianty týchto potravín. Jedná sa napríklad o hmyzie rezance z cvrččej múky od Beneto Foods, alebo lupienky a sušienky nesúce značku Pinaks.



Essento-jedly-hmyz-cervici-cvrcci-kobylky-grig-min

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz