Často kladené otázky k jedlému hmyzu

Je konzumácia jedlého hmyzu bezpečná?

Konzumácia hmyzu je bezpečná pre všetkých, ktorí nie sú alergickí na Chitín - to sa týka osôb alergických na plody mora. Pre všetkých ostatných je konzumácia hmyzu bezpečná a dnes po celom svete konzumuje hmyz viac ako 2 miliardy ľudí. 

 

Môžu jesť jedlý hmyz aj deti? 

Hmyz je úplne vhodný a bezpečný aj pre deti. Navyše, okrem proteínov deťom skvele doplnia aj potrebné vitamíny a minerálne látky. 

 

Ako vyzerá chov cvrčkov?

Chov cvrčkov prebieha vo veľkých nádobách s rozmermi 1 x 1 meter. Nádoby sú vystlané platmi od vajíčok, po ktorých sa cvrčky neustále pohybujú. O prísun krmiva a vody sa stará kŕmny robot, ktorý niekoľkokrát denne do boxu všetko cvrčkom doplní. Zaujímavosťou je, že cvrčky sú prvými hospodárskymi zvieratami, ktoré dokážeme chovať za pomoci robotov a automatizácie.

 

Čím sa cvrčky kŕmia? 

Cvrčky majú unikátnu vlastnosť, čokoľvek výživného a zdravého im dáte, to dokážu dokonale vstrebať. Cvrčky sú teda kŕmené predovšetkým, ovocím, zeleninou, aby mali pre nás tú najefektívnejšiu výživovú hodnotu.

 

Kde sa cvrčky chovajú?

Cvrčky sa chovajú na špecializovaných farmách. Konkrétne cvrčky, ktoré využívame na výrobu Grig produktov, pochádzajú z fariem v Španielsku. 

Našou dlhodobou víziou je ambícia postaviť vlastnú vertikálnu farmu na cvrčky v Českej republike, radi by sme so stavbou začali behom pár rokov.   

 

Spracováva sa všetko zo cvrčkov?

Pri spracovaní cvrčkov nevzniká odpad, cvrčky sa využívajú úplne celé. To má za následok hneď dva veľké benefity. 

Prvým je ekologickosť celého procesu. 

Druhý spočíva v prínose pre naše zdravie. Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza vo vnútornostiach, ktoré u klasických hospodárskych zvierat nekonzumujeme, v prípade cvrčkov je ich konzumácia úplne bezpečná a obohacujúca. 

 

Nebolo by rovnaké, keby som si chytil cvrčka na lúke?

Určite nie, jedlý hmyz vždy musí pochádzať z certifikovaných fariem. Ak by ste si chytili cvrčka len tak niekde na lúke, tak neviete, či nezjedol niečo nebezpečné.

 

Kde sa vyrábajú vaše produkty?

Naše produkty Grig vyrábame v niekoľkých špecializovaných výrobných závodoch naprieč celou Českou republikou.

 

Prečo predávate aj produkty iných značiek? 

Grig e-shop je najväčším hmyzím trhoviskom v Európe, chceme každému ponúknuť čo najväčší výber zo všetkých možných produktov, ktoré sú z hmyzu vyrábané.

 

Prečo balíte vaše produkty do plastových obalov? 

V súčasnej dobe zatiaľ neexistuje žiadna iná ekologickejšia alternatíva. Bohužiaľ legislatíva pri potravinárskych obaloch je veľmi prísna.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz