10 dôvodov, prečo jesť cvrčky

Ešte stále ste na vážkach, či vyskúšať jedlý hmyz? Možno vás k tomu povzbudí našich 10 dôvodov, prečo jesť cvrčky.

 

Cvrčky prispievajú k zdravým črevám

Doktorka Valerie Stullová z Wisconsinskej univerzity v Madisone v experimentálnom výskume dokázala, že konzumácia cvrččí múky vedie nielen k zlepšeniu črevnej mikroflóry, ale aj k zlepšeniu funkcie a odolnosti čriev a k výraznému zníženiu enzýmov v krvi, ktoré súvisia s tvorbou zápalov v tele.

"Jedlý hmyz je veľmi žiadaný. V Európe a USA sa o ňom diskutuje ako o udržateľnom, obnoviteľnom a k prírode šetrnom zdroji bielkovín. Náš výskum dokazuje, že sa oplatí pokračovať vo výskume a propagácii konzumácie hmyzu ako cenného zdroja živín."

cvrcci2-min

Obsahujú 5-krát viac omega 3 ako losos

Omega-3 mastné kyseliny prispievajú k zdraviu pohybového aparátu, správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému a lepšej stavbe svalov. A to sa oplatí!

 

Cvrčky obsahujú 1,5-krát viac vápnika ako mlieko

Nielenže získate chutnú a lahodnú desiatu, ale do tela dostanete aj dávku vápnika. Vaše kosti sa vám poďakujú!

 

Zdravé tuky

Cvrčky okrem iného dodávajú vášmu telu potrebné zdravé tuky. Tie nám pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu, a tým chrániť naše srdce. Okrem toho sú nositeľmi skvelej chuti, takže niet divu, že cvrčky sú také chutné!

 

Kompletný profil aminokyselín

Cvrčky obsahujú 9 esenciálnych aminokyselín. Ide teda o prirodzený a kompletný zdroj bielkovín.

 

Záchrancovia svetovej vodnej krízy

Do roku 2030 globálny dopyt po vode prekročí udržateľnú úroveň o 40 %.

Poľnohospodárstvo sa ročne podieľa až 70 % na svetovej spotrebe sladkej vody. Chov hmyzu je šetrný k životnému prostrediu a jeho nároky na vodu a krmivo sú v porovnaní s tradičnými hospodárskymi zvieratami minimálne.

 cvrcci1-min

Najhumánnejšie živočíšne bielkoviny

Cvrčky nepotrebujú veľký priestor (na rozdiel od kráv, ošípaných alebo kurčiat) a usmrcujú sa humánne zmrazením, takže cvrček prirodzene zaspí v stave hibernácie a už sa nikdy neprebudí.

 

Stráviteľnosť

Makroživiny, minerály a vitamíny v cvrčkoch sú ľahko stráviteľné, takže sú ľahšie stráviteľné ako iné zdroje bielkovín.

 

Zabezpečenie potravinovej sebestačnosti

Svetová populácia bude v nasledujúcich desaťročiach pravdepodobne rýchlo rásť. Cvrčky sú jasným riešením, ako nasýtiť našu planétu, vďaka svojej ekologickej šetrnosti, udržateľnosti a vysokej efektívnosti ich chovu.

 

Chutia jednoducho fantasticky

Cvrčky chutia ako arašidy v sušenej forme a v spracovaných potravinách tento hmyz ani necítite.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz